Srážka na lyžích: co dělat a kdo mi škodu zaplatí?

Co může za stále častější úrazy na sjezdovkách? Mám nárok na odškodnění, když do mě vrazí jiný lyžař a zraní mě? A co jsou to vlastně pravidla FIS?

Lyžařská sezóna je v plném proudu a nejen u nás, ale hlavně v zahraničí jedou vleky na plné obrátky. Ať už se jedná o lyže nebo snowboard, zimní sporty jsou stále více v oblibě. Ví ale všichni sportovní nadšenci, jak se správně na sjezdovkách chovat?

Stejně tak jako na silnici platí pravidla silničního provozu, na sjezdových tratích to jsou Pravidla chování podle mezinárodní lyžařské federace, zkr. FIS. A právě nedodržování těchto pravidel způsobuje, že horské služby řeší stále více úrazů způsobených srážkou dvou lyžařů. I když jsou zranění převážně oba, skoro vždy je jeden viník a druhý poškozený.

Jel jsem podle pravidel, přesto mě druhý lyžař srazil

Jeli jste podle pravidel, ale srážce jste se stejně nevyhli. Pokud se prokáže, že viníkem je opravdu druhý lyžař, máte nárok na odškodnění. Do něj se zahrnuje tzv. bolestné za způsobenou újmu na zdraví, ušlou mzdu, náklady spojené s léčením, případné ztížení společenského uplatnění a další. Pokud má viník pojištění odpovědnosti, je z půlky vyhráno, jelikož škodu uhradí pojišťovna. V opačném případě je cesta zdlouhavější. Dobrovolně škodu viník pravděpodobně neuhradí a tak nezbývá než se soudit. A věřte, především zahraniční lyžaři se soudí jako na běžícím páse.

Jak správně postupovat a na co hlavně nezapomenout

Důležité je neopomenout základní kroky: zajistit viníka, důkazy, svědky.

  1. Jako první zajistěte viníka srážky a pomocí horské služby nebo přivolané policie zajistěte jeho identifikaci.
  2. Taktéž zkuste požádat svědky o jejich identifikaci a případné svědectví.
  3. Pokud Vám nic z toho nedovolí Váš zdravotní stav, požádejte o pomoc rodinu nebo ostatní lyžaře.
  4. Nezapomeňte si pořídit fotografie z místa nehody.
  5. Pak už jde o dokumentaci léčby. Schovejte si všechny lékařské zprávy a účtenky za náklady s úrazem spojené, např. doplatky za léky apod.
  6. A poslední neméně důležitý krok je řádně škodu prokázat pojišťovně a zaslat jim vše potřebné k tomu, aby mohli vyplatit náležité odškodné.

Pojišťovny i soudy se při určování viníka přiklánějí k pravidlům FIS. Právě ta specifikují, jak se mají lyžaři a snowboardisté na sjezdovkách chovat.  

Jsou pravidla FIS právně závazné?

Nejsou. V českém zákoně je nenajdeme, a stejně tak ani v rakouském právu je budete hledat marně. Podle bohaté judikatury je ale zřejmé, že soudy z nich vycházejí a rozhodují při určování viníka právě podle nich.

Chystáte se na hory? Určitě doporučujeme si je před cestou ještě zopáknout.

Já jsem ten, co srazil jiného lyžaře

Bohužel, může se stát i to, že jiného lyžaře srazíte vy. Špatně odhadnete náročnost sjezdovky a úraz je na světě. Co dělat v takové situace? Rozhodně z místa neujíždějte. Předložte horské službě své doklady, ale v žádném případě nepodepisujte nic, čemu nebudete rozumět. Pokud přece jen budou naléhat, uveďte svou verzi nebo napište, že protokolu nerozumíte, a až pod tohle se podepište. Taky nic neplaťte v hotovosti zraněnému a hlavně, neuznávejte svou vinu. Hned po příjezdu se pak určitě poraďte s odborníky.

Řeším stejnou situaci a CHCI ODŠKODNIT.

Nemám svou diskrétní zónu, ale chci zdarma posoudit můj případ.

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek