Dopravní nehody 2018: denně škody za 17 milionů

Ani letos pro nás dopravní policie nemá příznivé zprávy. Nejen že se zvyšuje počet dopravních nehod, ale taky se o 12,5% zvýšil počet usmrcených osob. Realita je horší, než bychom si všichni přáli.

Minulý rok byl tragický

Policie České republiky minulý rok šetřila celkem 104 764 dopravních nehod. Bohužel bylo usmrceno až 565 osob. Těžce zraněno bylo celkem 2 465 a lehce až 25 215 osob. A finančně? To se podržte. Celková hmotná škoda byla odhadnuta na 6 miliard korun.

Pro lepší představu uvádíme na scénu i průměr na den. Každý den bylo v průměru 287 nehod, došlo k usmrcení 1,55 osob. A co zní opravdu hrozivě, hmotná škoda vznikla každý den v průměru ve výši 17 939 464 Kč.

A jdeme ještě dál. Policie šetřila dopravní nehodu každých 5,02 minut, na každou hodinu připadá hmotná škoda ve výši 747 477 Kč. A na jednu dopravní nehodu to tedy dělá 62 501 Kč. A co je nejčastější příčinou?

Nesprávný způsob jízdy vítězí

Příčin dopravních nehod  je hned několik. Co ale rozhodně převažuje je nesprávný způsob jízdy, který zabírá celých 66,5% z celkového počtu. Naopak nepřiměřená rychlost se podílí jen z 15%, zato má na svědomí největší počet usmrcených osob. Dalšími důvody jsou nesprávné předjíždění nebo nedání přednosti.

Alkohol za volantem, ano nebo ne?

V posledních měsících se kolem alkoholu za volantem vedou bouřlivé debaty. Někteří poslanci přišli s tím, že by rádi zrušili nulovou toleranci, a podali návrh na povolení 0,5 promile. Podle aktuálních anket zatím nevypadá, že návrh bude poslanci přijat . Konečné rozhodnutí však ještě nepadlo.

Proti návrhu se ozývají především experti z oboru dopravy. Důvodem je především skutečnost, že běžný člověk není schopen odhadnout hranici 0,5 promile. Taky individualita každého člověka může způsobit, že jeden bude plně při smyslech, ale u druhého půl promile způsobí značné zpomalení reflexů.

A co na to statistiky? V minulém roce bylo pod vlivem alkoholu způsobeno 4,4% z celkového počtu nehod. Pravdou je, že např. v porovnání s nesprávným způsobem jízdy je to téměř 4x méně. Dle odborníků však povolením půl promile čísla razantně porostou.

Tak hlavně opratrně, ať vás z toho nemusíme vysekávat. 

Zdroj: www.policie.cz/clanek/statistika-nehodovosti

Řeším stejnou situaci, jsem poškozený z dopravní nehody a CHCI ODŠKODNIT.

Nemám svou diskrétní zónu, ale chci zdarma posoudit můj případ.

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek