Omezení pohybu osob vs. karanténa. Jaké jsou rozdíly?A hrozí vám postih?

Počet potvrzených případů nákazy narůstá. Vláda postupně zavádí nařízení, které by mělo šíření koronaviru alespoň zpomalit. Co je to vlastně omezení pohybu osob a co karanténa? Jaké jsou postihy za jejich porušení? A kdy se už jedná o trestný čin?

Co znamená “omezení pohybu osob”? A jaký je postih za nedodržení?

Od pondělí 16.3.2020 vláda vyhlásila omezení volného pohybu osob po celé České republice. Výjimkou jsou především cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, zajištění základních životních potřeb nebo zdravotnických pomůcek, a pár dalších specifických situací. Znamená to, že jinak nesmíte vycházet ven?

„Nezavádíme celostátní karanténu, omezujeme volný pohyb osob,“ uvedl v neděli večer premiér Andrej Babiš. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka nikdo nikomu nezakazuje chodit na procházku. „Na minimum se snažíme omezit mezilidský kontakt. Není to zákaz vycházení ani domácí vězení,“ komentoval závěry ministr vnitra Jan Hamáček. „Saháme k tomuto opatření ve chvíli, kdy jsme přesvědčeni, že to ještě může něco změnit,“ doplnil Hamáček. 

Policie bude tedy po dobu tohoto omezení kontrolovat a upozorňovat. Avšak, i když nebyla určena přímá sankce, vláda apeluje na Čechy, ať se nesnaží omezení obcházet, jinak to může dopadnout jako v Itálii. Při porušení mohou lidé nakazit další lidi kolem sebe, a ti mohou umřít. A to je dostatečný trest na celý život.

Je nařízená “karanténa” to samé? Nebo je porušení už trestný čin?

Pokud se někdo nachází v nařízené karanténě, je to úplně jiná situace, než vyhlášené omezení pohybu osob. Je potřeba zůstat doma, nevycházet ven a dodržovat přísný režim doporučený hygieniky. Ideálně vyloučit kontakt s dalšími lidmi a dokonce i domácími mazlíčky, pokud je to možné.  

Nákupy potravin a léků mají lidé ideálně vyřešit donáškovou službou nebo požádat o pomoc své blízké. Při objednávce je nutné upozornění, že je příjemce v karanténě. Při předávce pak omezte kontakt na minimum po nezbytně nutnou dobu. 

Koronavirus byl zařazen na seznam nakažlivých nemocí. Podle zákona je jeho šíření trestným činem a v případě úmyslného šíření za něj hrozí až dvanáctiletý trest vězení. A navíc, za porušení karantény hrozí pokuta až tři miliony korun. 

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek